Boller og brøk

kr290

  • Har du hatt problemer med at elevene ikke skjønner om de skal gange eller dele, trekke fra eller legge til?
  • Har du slitt med å finne tekster som alle gjerne vil lese?
  • Har du strevd med å gjøre opplæring i løkkeskrift meningsfull?

Da kan Boller og brøk være løsningen. Hovedtanken bak boka er at man lærer best i en helhetlig kontekst gjennom praktisk arbeid. Bok av Tuva Bjørkvold. 

Produktnummer: 82-991694-9-6 Kategori: Stikkord:

Beskrivelse

Hovedtanken bak boka er at man lærer best i en helhetlig kontekst gjennom praktisk arbeid. Mat er utgangspunktet, og resultatet er mer enn deilige boller.

Boller og brøk inneholder komplette undervisningsopplegg med utgangspunkt i mat, men det faglige fokuset kan være på alle skolens fag. Særlig basisfagene norsk og matematikk er grundig behandlet.

Boller og brøk er ment som en praktisk inspirasjonsbok. Boka viser hvordan du kan bruke matlaging systematisk på småskoletrinnet til å lære elevene grunnleggende matematikk og norsk. I tillegg blir det deilig mat og elever som blir gode på problemløsning. Boller og brøk er en solid bruksbok, raus med kopieringsoriginaler. Den er lett å bruke, og oversiktilig å finne fram i.

Et praktisk eksempel fra Boller og brøk: Elevene får en oppskrift på kakao som er beregnet til to personer og så skal de lage til en. Hva gjør de da? Da er de nødt til å lese. Da er de nødt til å tenke på hvordan de skal halvere oppskriften. Hvis de ikke leser og ikke bruker praktisk matematikk, blir det ikke kakao. Eller i alle fall ikke en god kopp kakao.

Gleden ved å mestre og nyte oppleves av alle elevene, ikke bare hos dem som vanligvis skjønner halvering når de arbeider i matematikkboka. Dette er musisk matematikk.

Bakgrunnen for Boller og brøk var en klasse som strevde i basisfagene. Vi lot bøker ligge, og jobbet heller praktisk på kjøkkenet. Resultatene og trivselen forbedret seg betraktelig i løpet av dette året. ”4c forteller” er historier fra skolehverdagen som den var da. Her vil du kjenne deg igjen, kanskje le, kanskje hoppe i stolen, og tenke at dette kan jeg også få til. Det er ingen katastrofe om elevene skjærer seg, brenner seg, dreper gjær eller klemmer fingeren så neglen blir blå. Sånn er livet. Og når man lærer å takle disse hindringene, kommer man langt. Barn tjener ikke på å ha på hjelm når de klatrer, eller på å lage mat uten kniv og komfyr. Barn lærer med plaster på fingeren og boller i munnen.

Boller og brøk har et grep som kan brukes fra barnehage og gjennom hele grunnskolen. Leksjonene er uavhengige av hverandre, og kan gjennomføres som læreren ønsker det. Det er samme mal på alle leksjonene, så de skal være lette å bruke. For at de praktiske utfordringene ikke skal dempe lysten til å prøve seg, er det detaljerte lister over alt som trengs av utstyr og ingredienser for hver leksjon. Men er ikke matlaging for dyrt for et trangt skolebudsjett? Nei, maten i denne boka har en gjennomsnittlig pris per elev på ca. 2 kroner.

I tillegg til dette, er det også lagt opp til at elevene skal lage sin egen kokebok med utgangspunkt i maten som blir laget på skolen. Derfor er alle oppskrifter som blir brukt vedlagt både med trykt skrift og i løkkeskrift. Dette gir en motiverende trening i bruk av løkkeskrift. Bare de oppskriftene som er skrevet inn i egen kokebok kan man ta med hjem og prøve ut på kjøkkenet hjemme. Da strekker man seg ekstra for å få skriften fin.

Da er det bare å forsyne seg av Boller og brøk. Boka bugner av ideer, oppskrifter, sanger og opplegg. Håper det smaker.

Forfatter Tuva Bjørkvold
ISBN  82-991694-9-6
Utgitt år 2003
Utgivelsessted Oslo
Første gang utgitt 2003
Antall sider 156
Omslag Hardcover

Du liker kanskje også…