MENY

J.R. Bjørkvold
Om forlaget
Bøker
-Det Musiske Menneske
-Skilpaddens Sang
-Fra Akropolis til Hollywood
-"Vi er de tusener..."
-Foten trår, hjertet slår
-Boller og brøk
-...som forandret verden
-Grunntonen
Bestilling
Kontakt oss
Nyhetsglimt
Blogg
Revolt & rabalder
Pressefoto
  Skilpaddens Sang

 
hovedside om boka omtaler fakta bestilling
 
  Jon-Roar Bjørkvolds bog "Skildpaddens sang" fortsætter, hvor "Det musiske menneske" slap. Igen rives man med af Bjørkvolds engagemant, musikalitet og hans evne til at fortælle, så hårene rejser sig. Bogens temaer er mangfoldige: fra skole- og forskningspolitik til virksomhedsledelse og personaleudvikling, fra sprogundervisning og skoleskak til cliff-jumping og gule ærter med cognac; men tag ikke fejl: de røde tråde snor sig smukt gennem bogens mosaikagtige struktur, og forfatterens ærinder er prisværdige: en lidenskabelig insisteren på den musiske dimensions betydning for liv og læring og et frontalt angreb på den "public-management"-mani, der rider tiden som en mare - ikke blot i Norge, men også i Danmark. Den udmønter sig bl.a. i, at skødeskriverne i undervisnings- og kulturministeriet prøver at bilde os ind, at skoler og læreanstalter kan drives efter samme principper som forsikringsselskaber og lavprisvarehuse. I "Skildpaddens sang" får de tørt på, så det rykker. Bogen kan varmt anbefales.

Orla Vinther, musikkforsker, Danmark, juni 2003

Vårt Land:

... på sitt beste treffer han dype strenger i leseren, fordi han spiller på dype strenger i seg selv

(Liv Riiser, 27. juli 1998)

Lärarnas Tidning, Stockholm:

Ett pedagogisk trolleri ... Inte minst för trötta lärare som börjar ledsna på sitt jobb — och kanske på livet i största allmänhet — är hans bok en utmerkt medicin. Här finns livsglädje och livskraft så att det förslår.

(Anders Ternström, 25. februar 1999)

Dagsavisen:

Hvorfor går kvinner og menn av huse landet rundt for å se en film om et mannskor fra Berlevåg? ... Hva handler dette egentlig om? ...

Sangkoret utgjør noe av det sosiale og kulturelle limet som holder dette lokalsamfunnet på 1200 sjeler sammen, og som gir mening og pågangsmot til folk i Berlevåg ...

Musikkprofessor Jon-Roar Bjørkvold ved Universitetet i Oslo har forsket på kreativitet og musikkopplevelser i forskjellige land og sammenhenger. I boken "Skilpaddens Sang" (Oslo, 1998) har han nedtegnet det folk selv sier om sine opplevelser. Et eksempel kommer fra Båtsfjord: Å synge sammen handler om "glede, kraft, energi, fellesskap, mer!, trygghet, identitet, tradisjon, varme, nærhet, styrke, ro, minner, mor, bestemor, lukter, bilder, annen tidsfølelse, vemod, savn, lengsel, ønskekonserten, nærvær, rytmer, åpenhet, konsentrasjon, stolthet, overskudd, nasjonalfølelse, smerte, barndom, lykke, livskvalitet, det egentlige".

Og filmen — som sangen — makter å formidle til oss tilskuere en blanding av de følelsesmessige assosiasjonene, som disse stikkordene vekker. Skaperglede og tro på egne krefter, er den absolutte motsats til byråkratenes ugjennomtrengelige og passiviserende retorikk ...

Når "gutta i sangen" synger om å "finne veien tilbake til det du har", da bringes vi tilbake til det menneskelige som alle tings målestokk. Det handler om å ta tilbake språket, sangen og styringen over våre egne liv.

(Eva Falck, 25. mars 2001)

NRK-P2, "Midt i Musikken":

Skilpaddens Sang er som en symfoni, ... en utfordring til hengivelse, til aktivt å delta i livsdansen, bidra med noe, skape noe, være noe for seg selv, være noe for andre, skape og utdype sin egen identitet, for på den måten å gå opp i et høyere menneskelig fellesskap, der alt synger.

I boken finnes ingen svar, men mange spennende, stimulerende, lekende og alvorlige spørsmål. Skilpaddens Sang har grepet meg, det må jeg si rett ut.

(Eivind Solås, 1998)

 

til toppen

Freidig Forlag, Kristianiasvingen 32, 0782 Oslo. Telefon: +47 922 44 775.   
Alt innhold er opphavsrettig beskyttet.
© Freidig Forlag. ORG NR 995928310.
Webdesign ved