MENY

J.R. Bjørkvold
Om forlaget
Bøker
Ebøker
Bestilling
Kontakt oss
Nyhetsglimt
Blogg
Revolt & rabalder
Pressefoto
  Freidig Forlag
 
hovedside om forlaget om navnet om den blå hesten
 
  HVORFOR ET SÅNT FORLAGSNAVN - "FREIDIG FORLAG"!?

Vi var fire venner på vel 20 år. Skolen var over, og et voksenliv lå der litt skummelt foran oss og ventet. Da bestemte vi oss — freidige nok — på å holde fast på retten til lek, på vennskap utover sporadiske treff på lørdagsparties, på et "homo ludens" i oss for resten av livet, kort eller langt. Der og da, på en karnevalsfest, laget vi klubb — Freidig!

I dag er vi 58. Leke har Freidig gjort i snart 40 år nå, hver hellige onsdag, sommerferier, juler og påsker unntatt. Vi er tre anti-trimmere (systematisk oppvarming sees på med stor skepsis!) og en smug-trimmer, en Freidig-flokk med et imponerende bredt repertoar av nå etter hvert livsfarlige øvelser. Jeg nevner i fleng: diskos, spyd, lengde, stille høyde og manndomsprøven Mylla – Oslo på ski. For å være noenlunde ærlig så er etter hvert flere øvelser nedlagt, labil formkurve krever sitt. Men tennis på Frogner holder vi fast ved. At vi fremdeles ikke helt fatter at det går an å slå hardt og samtidig få ballen inn, får så være. "A deuce!" roper Arne, mens Whiskyface insisterer på at det er "fordel inn"! Da er det godt å kunne roe ned — noen vil si bryte ned — med en avrunding på Schrøder, vårt kjære stamsted (sml. "Fiin Gammel" i Skilpaddens Sang!). Men i badminton blir vi stadig bedre, ja, nærmest uslåelige der ballene svever over nettet mellom hårreisende juks, usportslig banning og nådeløs ironi. Points, Akilles og prolapser går ukentlig veggimellom i vår faste gymsal.

Så da jeg skulle finne et verdig navn til forlaget mitt, tok jeg det opp med Freidig-gutta i garderoben etter en beinhard døbbel: "Får jeg lov til å kalle det nye forlaget mitt Freidig Forlag, gutter? " spurte jeg, dusjen skoldet en mør rygg. "Jeg mener, å skulle prøve å lage sitt eget forlag er jo lekent nok, ikke sant? Like sprøtt som det vi holder på med, hver onsdag!" Og Freidig-venner nikket i sine sidedusjer med såpe i øyene, Lano i hånda og balsam i håret. Alle inntegnet seg samme kveld som lekende åndsaksjonærer i Freidig Forlag. På stamsted Schrøder, selvsagt, mens mektige Rolf og ferme Nora skjenkte i glassene.

Vi fire støtter oss med stadig stigende forståelse til noen linjer av Welhaven, slik de er trukket inn mot slutten av Det Musiske Menneske:

Kan Du gjennom Din Strid og din Daad
Redde ditt barnlige Skjær til det Sidtste,
da har du Regnbuen over din Graad,
da har du Glorien over din Kiste.


Freidig Forlag!til toppen

Freidig Forlag, Kristianiasvingen 32, 0782 Oslo. Telefon: +47 922 44 775.   
Alt innhold er opphavsrettig beskyttet.
© Freidig Forlag. ORG NR 995928310.
Webdesign ved