MENY

J.R. Bjørkvold
Om forlaget
Bøker
-Det Musiske Menneske
-Skilpaddens Sang
-Fra Akropolis til Hollywood
-"Vi er de tusener..."
-Foten trår, hjertet slår
-Boller og brøk
-...som forandret verden
Bestilling
Kontakt oss
Nyhetsglimt
Blogg
Revolt & rabalder
Pressefoto
  Skilpaddens Sang

 
hovedside om boka omtaler fakta bestilling
 
side 1   side 2
 
Resonans gir rom for vekst. I bokas siste halvdel, kalt "Stjernekikkerten" er
det formulert slik:

De sidene som nå følger, er som de små glassfargebitene i en pappstjernekikkert. Historiene er mange og er ment å myldre. Kaleidoskopisk. Det lille i det største, det store i det minste. Sangbare øyeblikk i menneskers liv — intranett på. Og øyeblikk helt på vranga — intranett av. Bilder kan gi nye bilder. Rist løs.

Alle disse historiene er skrevet med skjønnlitterær penn. Ikke som et banalt forsøk på popularisering, men som en rent språklig utforskning av det rom der Narsiss aldri nådde inn, men der Gullmunn finnes, et medias res–grep der "den menneskelige ressurs" faktisk finnes som strømmende liv. Ellers pendler boka både i språk og perspektivering mellom Narsiss/forskeren og Gullmunn/kunstneren. Begge trengs i et forsøk på å gripe en helhet, både tankens fokus og sangens erotikk.

Med Skilpaddens Sang henter boka sin tittel fra en gammel indiansk myte, der sangens nærvær eller fravær på jorda framstår som et spørsmål om liv eller død. Verden våkner med sang og visner uten sang, sier myten. Hvordan jeg fikk tak i en myte med nettopp denne tittelen, kan det leses om i bokas rammefortelling. Her skal det bare sies at hva som hendte meg en grytidlig morgen med en venn med Stillehavet rett i mot, dét ble for meg minst like usannsynlig heftig som Verona-historien om hvordan jeg møtte Den blå hesten, forsidebildet til Det Musiske Menneske (se om den blå hesten). Og selvsagt: idémessig finnes det et klart slektskap mellom disse to bøkene mine. Om jeg skulle betone én forskjell mellom dem måtte det være at Skilpaddens Sang nok i større grad fokuserer på voksent hverdagsliv.

På vei ut i verden

Norsk utgave 1998
Svensk utgave 1998
Amerikansk utgave in press

Boka har et anslag fra Freidigs stamrestaurant Schröder, der en gammel gubbe, et portvinsglass, en tysk preposisjon, en sanselig vals og Marlene Dietrich spiller viktige roller. Derfra går veien til en tysklærer som en vakker dag våger Skilpaddesangens sprang inn i et klasserom med sine gamle 78-plater og en sveivegrammofon som musisk bagasje: Ich tanze mit dir in den Himmel hinein! — og livet våkner på tysk mellom en lektor og skoleslitne 17-åringer...

Denne åpningen av Skilpaddens Sang er i disse dager på vei ut til fem europeiske land: Frankrike, Spania, Storbritannia, Østerrike og Sverige som del av en CD-ROM utarbeidet av Open University i Milton Keynes, BBC og CILT (Centre for Information on Language teaching).

 
side 1   side 2

til toppen

Freidig Forlag, Kristianiasvingen 32, 0782 Oslo. Telefon: +47 922 44 775.   
Alt innhold er opphavsrettig beskyttet.
© Freidig Forlag. ORG NR 995928310.
Webdesign ved