MENY

J.R. Bjørkvold
Om forlaget
Bøker
-Det Musiske Menneske
-Skilpaddens Sang
-Fra Akropolis til Hollywood
-"Vi er de tusener..."
-Foten trår, hjertet slår
-Boller og brøk
-...som forandret verden
-Grunntonen
Bestilling
Kontakt oss
Nyhetsglimt
Blogg
Revolt & rabalder
Pressefoto
Boller og brøk
Kjøkkenet som nøkkel til kunnskap
 
hovedside om boka smakebit om forfatteren bestilling
  Boller og brøk er ment som en praktisk inspirasjonsbok. Boka viser hvordan du kan bruke matlaging systematisk på småskoletrinnet til å lære elevene grunnleggende matematikk og norsk. I tillegg blir det deilig mat og elever som blir gode på problemløsning. Boller og brøk er en solid bruksbok, raus med kopieringsoriginaler. Den er lett å bruke, og oversiktilig å finne fram i.

Et praktisk eksempel fra Boller og brøk: Elevene får en oppskrift på kakao som er beregnet til to personer og så skal de lage til en. Hva gjør de da? Da er de nødt til å lese. Da er de nødt til å tenke på hvordan de skal halvere oppskriften. Hvis de ikke leser og ikke bruker praktisk matematikk, blir det ikke kakao. Eller i alle fall ikke en god kopp kakao.


Tuva Bjørkvold
Tuva Bjørkvold
Foto: Tormod Stangeland

Gleden ved å mestre og nyte oppleves av alle elevene, ikke bare hos dem som vanligvis skjønner halvering når de arbeider i matematikkboka. Dette er musisk matematikk.

Bakgrunnen for Boller og brøk var en klasse som strevde i basisfagene. Vi lot bøker ligge, og jobbet heller praktisk på kjøkkenet. Resultatene og trivselen forbedret seg betraktelig i løpet av dette året. ”4c forteller” er historier fra skolehverdagen som den var da. Her vil du kjenne deg igjen, kanskje le, kanskje hoppe i stolen, og tenke at dette kan jeg også få til. Det er ingen katastrofe om elevene skjærer seg, brenner seg, dreper gjær eller klemmer fingeren så neglen blir blå. Sånn er livet. Og når man lærer å takle disse hindringene, kommer man langt. Barn tjener ikke på å ha på hjelm når de klatrer, eller på å lage mat uten kniv og komfyr. Barn lærer med plaster på fingeren og boller i munnen.

Boller og brøk har et grep som kan brukes fra barnehage og gjennom hele grunnskolen. Leksjonene er uavhengige av hverandre, og kan gjennomføres som læreren ønsker det. Det er samme mal på alle leksjonene, så de skal være lette å bruke. For at de praktiske utfordringene ikke skal dempe lysten til å prøve seg, er det detaljerte lister over alt som trengs av utstyr og ingredienser for hver leksjon. Men er ikke matlaging for dyrt for et trangt skolebudsjett? Nei, maten i denne boka har en gjennomsnittlig pris per elev på ca. 2 kroner.

I tillegg til dette, er det også lagt opp til at elevene skal lage sin egen kokebok med utgangspunkt i maten som blir laget på skolen. Derfor er alle oppskrifter som blir brukt vedlagt både med trykt skrift og i løkkeskrift. Dette gir en motiverende trening i bruk av løkkeskrift. Bare de oppskriftene som er skrevet inn i egen kokebok kan man ta med hjem og prøve ut på kjøkkenet hjemme. Da strekker man seg ekstra for å få skrften fin.

Da er det bare å forsyne seg av Boller og brøk. Boka bugner av ideer, oppskrifter, sanger og opplegg. Håper det smaker.

Tuva Bjørkvold

Freidig Forlag, Kristianiasvingen 32, 0782 Oslo. Telefon: +47 922 44 775.   
Alt innhold er opphavsrettig beskyttet.
© Freidig Forlag. ORG NR 995928310.
Webdesign ved